تحریر دفاتر و پلمپ دفاتر چیست؟

تحریر دفاتر و پلمپ دفاتر چیست؟

تحریر دفاتر چیست؟ هر کسب و کاری که ملزم به پرداخت مالیات می باشد، باید تمامی فعالیت ها و درآمد و هزینه های خود را در دفاتر قانونی ثبت کند، این دفاتر قانونی شامل دفاتر کل و دفاتر روزنامه می باشد.

این دفاتر را باید سالانه به سازمان امور مالیاتی تحویل داد، در این مقاله قصد داریم به تحریر دفاتر و انواع آن و البته روش تحریر آن ها بپردازیم.

تحریر دفاتر چیست؟

تحریر دفاتر قانونی یکی از کارهای دائمی و خیلی مهم یک حسابدار می باشد. حسابدارها وظیفه دارند که تمامی اسناد حسابداری را در دفاتر قانونی ثبت کنند.

یک حسابدار پس از اینکه یک فاکتور مالی را ثبت حسابداری می کند و مورد تائید مسئول قرار بگیرد، باید به دفاتر حسابدار منتقل کند.

یکی از مسائل مهمی که باید حسابدار به آن توجه کند این است که نباید هیچگونه خطا و اشتباهی در دفاتر وجود داشته باشد. در ادامه به انواع روش های تحریر دفاتر می پردازیم ولی برای انواع دفاتر می توان به دفتر روزانه و دفتر کل اشاره کرد.

تحریر دفاتر قانونی یکی از مهم ‌ترین وظایف حسابداران است. در این فرآیند، رویدادها و اسناد مالی شرکت در دفاتر قانونی تعریف شده ثبت می‌ شوند. این دفاتر شامل دفتر کل و دفتر روزنامه می‌ شوند.
دفتر کل
• حاوی صفحه ‌های جداگانه ‌ای است که برای هر حساب، اقلام بدهکار و بستانکار آن در آن ثبت می ‌شود؛
• تمام معاملاتی که در دفتر روزنامه ثبت می‌ شوند، باید تا پایان هر ماه و حداکثر تا 15 ماه بعد به دفتر کل منتقل شوند.
دفتر روزنامه
• ثبت امور روزانه شرکت، از جمله تراکنش ‌ها و معاملات مالی، در این دفتر انجام می ‌شود؛
• ستون ‌های دفتر روزنامه شامل تاریخ، شرح، مبلغ بدهکار و بستانکار برای هر رویداد مالی است؛
• دفتر روزنامه به دو نوع عمومی و اختصاصی تقسیم می ‌شود.
دفتر دارایی
• جهت ثبت دارایی ‌های منقول و غیرمنقول، دیون و مطالبات سال قبل؛
• زمان مقرر برای ثبت دفتر دارایی 15 فروردین ماه است.
دفتر کپیه
• ثبت مراسلات، مخابرات و صورت‌ حساب ‌هایی که تاجر صادر کرده است؛
• موارد باید به ترتیب تاریخ در دفتر کپیه ثبت شوند.
تحریر دفاتر قانونی از اهمیت بالایی برخوردار است و باید به موقع و با دقت انجام شود. این فرآیند، اساس تهیه صورت ‌های مالی و محاسبه مالیات‌ ها را تشکیل می‌دهد.

دفتر روزنامه چیست؟

یکی از مهمترین دفاتر، دفتر روزنامه می باشد که تمام داد و ستدهای مالی شرکت در آن به صورت روزانه ثبت می شود. یکی از مهمترین مسائل مربوط به ثبت این دفاتر است که تمام فعالیت های اقتصادی باید به ترتیب وقوع ثبت شود.

دفتر روزنامه از 4 ستون تشکیل شده است که شامل تاریخ، شرح، مبلغ بدهکار و بستانکار می باشد.

در قسمت شرح می توان شرح مختصری از نام حساب و آن رویداد مالی را قید کرد.

دفتر روزنامه را می توان در دو نوع عمومی و اختصاصی تهیه کرد، که در دفتر اختصاصی فقط معاملات خاص در آن قید می شود.

شرکت هایی که معاملات بالایی دارند برای هر فعالیت خود یک روزنامه جداگانه دارند مثلا برای معاملات مربوط به خرید یک دفتر جداگانه و ……..

دفتر روزنامه در حسابداری یکی از دفاتر رسمی هر کسب و کار به حساب می‌آید. در این دفتر، حسابداران رویدادهای مالی واحد تجاری را به ترتیب تاریخ وقوع در آن ثبت می‌کنند. به عبارت دیگر، دفتر روزنامه اولین جایی است که معاملات و تراکنش‌های مالی در آن ثبت می‌شوند. این دفتر به عنوان یکی از مراجع تمامی دفاتر دیگر حسابداری عمل می‌کند و اطلاعات ثبت شده در آن به دفتر کل انتقال می‌یابد.

به عبارت ساده‌تر، دفتر روزنامه محلی است که تمامی رویدادهای مالی و معاملات تجاری واحد را با رعایت تاریخ وقوع به دقت ثبت می‌کند. این دفتر اولین مرحله در سلسله مراتب حسابداری است و اطلاعات ثبت شده در آن به دفتر کل منتقل می‌شود.

دفتر کل چیست؟

تحریر دفاتر مرکز آموزشی

دفتر کل همانطور که از نامش مشخصه برای کلیات حساب می باشد، اما دفتر روزانه برای جز به جز می باشد ولی با توجه به شکل دفتر روزانه نمی توان در آن صورت های مالی را تهیه کرد، مثلا نمی توان در دفتر روزنامه مانده یک حساب را بدست آورد.

بنابراین ما به یک دفتر دیگری به نام دفتر کل نیاز خواهیم داشت.

در نظر داسته باشید که کل اطلاعات دفتر روزنامه، باید به دفتر کل انتقال پیدا کند. در دفتر کل برای هر حساب مشخص یک صفحه جداگانه در نظر گرفته می شود و همه موارد بدهکار، بستانکار مربوط به هر حساب در صفحه مربوط به خودش ثبت می شود.

این موضوع را فراموش نکنید که کلیه معاملات ثبت شده در دفتر روزنامه باید هر ماه یا نهایتا تا پانزده ماه آینده به دفتر کل منتقل شود.

در دفتر کل ما ستون های شماره سند، شرح، تاریخ، بستانکار و بدهکار و مانده را داریم.

یادگیری دفاتر یکی از واجبات هست که هر حسابدار باید به صورت کامل به این بخش مسلط باشد، زیرا دفاتر نیاز اصلی حسابداری هست که توی بازار کار استفاده میشه.

دفتر کل یکی از اصولی ‌ترین قسمت ‌های حسابداری است که در سازمان‌ ها و شرکت‌ ها به منظور ثبت و سازماندهی داده ‌های مالی استفاده می ‌شود. در واقع، دفتر کل نقش اصلی در ثبت و مرتب ‌سازی رویدادهای مالی دارد. این دفتر اطلاعات مربوط به حساب‌ های بدهی و بستانکاری را به وسیله تراز آزمایشی ثبت کرده و نظامی را برای تأیید این اطلاعات ارائه میدهد.
در دفتر کل، سوابق هر تراکنش مالی انجام شده در دوره فعالیت شرکت ثبت می ‌شود. این دفتر شامل حساب ‌های دارایی، بدهی و حقوق مالکانه است. هر حساب به ترتیبی که صورت ‌های مالی ارائه می‌ شوند، آورده می ‌شود. ابتدا حساب ‌های دارایی و سپس حساب‌ های بدهی، سرمایه مالک، برداشت مالک، درآمدها و هزینه ‌ها قرار دارند. هر حساب برای شناسایی آسان ‌تر شماره ‌گذاری می‌ شود.
در دفتر کل، باقیمانده هر یک از حساب‌ ها نیز نمایش داده می ‌شود. به عنوان مثال، حساب موجودی نقد، مقدار پول نقد موجود برای انجام تعهدات را نشان می ‌دهد. حساب‌ های دریافتنی مطالبات از مشتریان و حساب ‌های پرداختنی مبالغ بدهی به طلبکاران نیز در دفتر کل ثبت می ‌شوند.

تفاوت دفتر روزنامه و دفتر کل چیست

 

در دفاتر روزنامه و دفاتر کل تفاوت هایی وجود دارد که علاوه بر نوع اطلاعات مانند بدهکاری ها، تمام معاملات و هزینه هایی که روزانه خرج می شود، تفاوت های دیگری مانند تعداد دفعاتی که باید در آن ها وارد شود متفاوت هستند.

همانطور که در پراگراف های بالا تعارفی از دفتر کل و روزنامه بیان کردیم، دفتر کل برای کلیات حسابها به کار می رود اما دفتر روزنامه هم برای داد و ستدهای روزانه استفاده می شود.

پلمپ دفاتر یعنی چه؟

 

از دفاتر نباید کاغذی کم یا زیاد شود، بنابراین قبل از اینکه در دفاتر چیزی ثبت شود باید در اداره دارایی برای اوراق آن نمره ترتیبی قید شود و همچنن دفاتر، قیطان کشی شود یا به اصطلاح امروزی دفاتر منگوله دار شوند.

مسئول مربوطه وظیفه دارد که بعد از شمردن صفحات در صفحه اول و آخر تعداد صفحات را بنویسد و با قید تاریخ آن ها را امضا کند. بعد از اینکه دفاتر پلمپ شوند باید نام شرکت، شماره ثبت و سپس مهر شرکت در آن قید شود.

براساس ماده 34 قانون مالیات بر ارزش افزوده مدارک و دفاتر حسابداری باید تا 10 سال نگهداری کرد. به این صورت است که بهترین روش نگهداری اسناد این است که در دفاتر قید و ثبت شوند، زیرا وقتی به صورت نوشتاری و یکجا ثبت شود، امکان تغییر یا از بین رفتن اطلاعات وجود ندارد.

 

چه اشخاصی باید دفاتر تحریر کنند

 

آموزش حسابداری تحریر دفاتر

بر طبق قوانین که به صورت صریح در ماده 95 قانون مالیات ذکر شده تمامی مشاغل گروه الف و ب باید برای ثبت دفاتر خودشان اقدام کنند.

  • گروه الف
  • گروه دوم یا ب
  • گروه سوم

گروه الف:

 

مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا 10 برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده (قبل از کسر معافیت) طبق آخرین برگ مالیات قطعی (مجموع اصلی و متمم) عملکرد سال 1391 به بعد که تا تاریخ قبل از شروع سال مالیاتی ابلاغ شده باشد،

هرکدام بیشتر از مبلغ سی میلیارد و بیشتر باشد.

گروه دوم یا ب :

 

همانند گروه اول می باشند.

گروه سوم:

 

مودیانی که در دو گروه بالا قرار نگیرند جز گروه سوم می باشند.
اما یکسری مشاغل هستند که فارغ از حجم فعالیتشان جزو گزوه اول محسوب می شوند و ملزم به انجام تمامی تکالیف تحریر دفاتر می باشند.

  1. افرادی که کارت بازرگانی دارند (واردکنندگان و صادرکنندگان )
  2.  مشاغلی که از وزارتخانه ذی ربط دارای جواز تاسیس و پروازنه بهره برداری هستند مانند صاحبان کارخانه ها و بهر برداران و همچنین واحدهای تولیدی
  3.  افرادی که صاحب هتل های سه ستاره و بالاتر هستند.
  4.  افرادی که بیمارستان، زایشگاه و کلینیک تخصصی دارند.
  5.  افرادی که صاحب صرافی هستند.
  6. تمامی فروشگاه های زنجیره ای که دارای مجوز قعالیت در .وزارتخانه مربوط به خود هستند.
  7.  مودیان مالیاتی که در هر گروه (3 گروهی که بالا در مورد آنها صحبت کردیم) تحریر دفاتر قرار می گیرند، تا سه سال بعد، از نظر تکالیف قانونی در طبقات پائین تر قرار خواهند گرفت.
  8. در دو سال اول شروع فعالیت صاحبان مشاغل به استثناء مودیانی که براساس نوع فعالیت در گروه اول قرار می گیرند، انتخاب گروه و انجام تکالیف قانونی مربوط به انتخاب مودی خواهد بود.
  9.  صاحبان مشاغلی که در گروه های دوم یا سوم قرار می گیرند، می توانند در هر سال مالیاتی نسبت به انجام تکالیف گروه بالاتر اقدام نمایند. در این صورت مکلف به رعایت مقررات مربوط خواهند بود.

از کجا باید دفاتر تحویل بگیریم

 

برای پلمپ دفاتر باید به سایت irsherkat.ssaa.ir مراجعه براساس اینکه شخص یا حقوقی هستید بخش مورد نظر را انتخاب می کنید.

اطلاعاتی که برای اشخاص حقوقی وارد می کنیم شامل شماره ثابت و همراه، کد پستی، شناسه ملی، تابعیت می باشد. پس از انجام این مرحله تمامی اطلاعیه به صورت پیامک به شماره همراهی که وارد کردید ارسال می شود.

پس از ان باید تمامی فیلدهای مربوط به قسمت شروع ماه و سال مالی را تکمیل کنید. توجه داشته باشید که ماه و سال را باید براساس تاریخ موجود در اساسنامه پیدا کنید.

همچنین توجه داشته باشید که دفاتر به ادرسی که وارد می کنید ارسال می شود پس ادرس خود را به درستی وارد کنید.

نتیجه گیری:

در پایان قصد دارم به بیشترین سوالاتی که میپرسید پاسخ دهم:

  1. من یک کسب و کار کوچک دارم باید دفاتر را پر کنم؟
    در صورتی که شما شخص حقیقی از نوع اول باشید باید دفاتر خود را تحریر کنید در صورتی که خودتان نمیتوانید این دفاتر را پر کنید به یکی از شرکتهای حسابداری بسپارید که اینکار را برای شما انجام دهد ولی پیشنهاد من به شما اینکه برای اینکه از خطاهای بی مورد جلوگیری کنید.خودتان ین بخش را اموز ببینید، البته شما اگر سوالی در این زمینه دارید میتوانید از مرکز آموزشی ill کمک بگیرید، در قسمت پایین سوالات خود را بپرسید تا متخصصین ما در اسرع وقت پاسخ شما را بدهند.برای یادگیری این بخش شما می توانید یک دوره کوتاه مدت را به اموزش این بخش اختصاص بدین.
  2.  اگر دفاتر را ارسال نکنم چه اتفاقی می فتد؟
    عدم ارسال دفاتر موجب میشود شما جریمه شوید و جریمه عدم ارسال دفاتر معادل با 20% مالیات دهنده می باشد.
  3.  میتوانم دفاتر را به شرکتهای حسابداری بسپارم؟
    برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که این امکان وجود دارد ولی تجربه نشان داده که خطا از طرف حسابدارهای این شرکتها زیاد می باشد،

پیشنهاد من به شما این است که این بخش را خیلی خوب یاد بگیرید و در صورتی که سوالی در این زمنیه دارید میتوانید برای ما ارسال کنید تا متخصصین مرکز اموزشی ill در اسرع وقت پاسخ شما را بدهند.

در نهایت از شما متشکرم که تا انتهای مقاله همراه من بودید، دفاتر یک مبحث مالیاتی می باشد که همانطور که در بالا گفتن شما با گذراندن یک دوره مالی کوتاه مدت به بهترین نتیجه برسید، منتظر نظرات و سوالات شما در این زمینه هستیم.

 

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “FAQPage”,
“mainEntity”: [{
“@type”: “Question”,
“name”: “من یک کسب و کار کوچک دارم باید دفاتر را پر کنم؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “در صورتی که شما شخص حقیقی از نوع اول باشید باید دفاتر خود را تحریر کنید در صورتی که خودتان نمیتوانید این دفاتر را پر کنید به یکی از شرکتهای حسابداری بسپارید که اینکار را برای شما انجام دهد ولی پیشنهاد من به شما اینکه برای اینکه از خطاهای بی مورد جلوگیری کنید.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “اگر دفاتر را ارسال نکنم چه اتفاقی می فتد؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “عدم ارسال دفاتر موجب میشود شما جریمه شوید و جریمه عدم ارسال دفاتر معادل با 20% مالیات دهنده می باشد.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “میتوانم دفاتر را به شرکتهای حسابداری بسپارم؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که این امکان وجود دارد ولی تجربه نشان داده که خطا از طرف حسابدارهای این شرکتها زیاد می باشد،

پیشنهاد من به شما این است که این بخش را خیلی خوب یاد بگیرید و در صورتی که سوالی در این زمنیه دارید میتوانید برای ما ارسال کنید تا متخصصین مرکز اموزشی ill در اسرع وقت پاسخ شما را بدهند.”
}
}]
}

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Article”,
“mainEntityOfPage”: {
“@type”: “WebPage”,
“@id”: “https://markazeamoozeshi.com/%d8%aa%d8%ad%d8%b1%db%8c%d8%b1-%d8%af%d9%81%d8%a7%d8%aa%d8%b1/”
},
“headline”: “تحریر دفاتر و پلمپ دفاتر چیست؟”,
“image”: “https://markazeamoozeshi.com/wp-content/uploads/2023/06/%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D8%B1-%D8%AF%D9%81%D8%A7%D8%AA%D8%B1-%D9%88-%D9%BE%D9%84%D9%85%D9%BE-%D8%AF%D9%81%D8%A7%D8%AA%D8%B1-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D8%9F.png”,
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “mozhganmodhej”,
“url”: “https://markazeamoozeshi.com/author/markaze_amoozeshi/”
},
“publisher”: {
“@type”: “Organization”,
“name”: “markazeamoozesh”,
“logo”: {
“@type”: “ImageObject”,
“url”: “https://markazeamoozeshi.com/”
}
},
“datePublished”: “2023-06-08”
}

مهر ۲۴, ۱۴۰۳

پست های مشابه

دیدگاه و پرسش

2 پاسخ

  1. دردفترکل تاریخ به ترتیب نوشته نشده است واینکه تاریخ اختتامیه درردیف وسط نوشته شده است آیا ممیز مالیاتی رددفاتر میکند؟

    1. دفتر کل در حسابداری، بخشی از سیستم حسابداری است که تمام حساب‌ ها به طور جداگانه، بعد از طبقه‌ بندی در آن ثبت می‌ شوند. تاریخ‌ های ثبت در دفتر کل باید به روز و ماه نوشته شوند. اگر تاریخ‌ ها به ترتیب نوشته نشده و تاریخ اختتامیه در ردیف وسط ثبت شده باشد، ممیز مالیاتی ممکن است دفاتر را رد نکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0
    سبد خرید
    سبد خرید شما خالی استبازگشت به فروشگاه
    آغاز گفتگو
    1
    چطور میتونم کمکت کنم ؟
    مرکز آموزشی ایل
    سلام خوش آمدید چطوری میتونم کمکتون کنم ؟